Tubi valves nederland nieuws & events

 

Waarom het belangrijk is om te weten of uw afsluiters zijn ontworpen, getest of goedgekeurd zijn voor brandveiligheid

Betrouwbare brandbeveiliging is essentieel voor industriële afsluiters in industrieën met gevoelige toepassingen. Vanwege de gevaren die zich voordoen bij installaties in de olie- en gas-, chemische en petrochemische industrie, moeten de toegepaste afsluiters een betrouwbare en veilige afsluiting garanderen in geval van brand.

Het is belangrijk dat eindgebruikers, project engineers en inkopers zowel de testprocedure als de terminologie begrijpen die door verschillende fabrikanten wordt gebruikt bij het beschrijven van hun klepprestaties in dergelijke omstandigheden.

 

Testen

De brandveiligheidstesten, welke uitgevoerd worden door onafhankelijke instanties, zorgen ervoor dat de afsluiters een minimale lekkage vertonen en toch kunnen worden bediend in geval van brand. De afsluiters worden met water onder druk gezet (75% van de max. werkdruk) en moeten gedurende 30 minuten vuur (temperaturen tussen 750°C - 1000°C) doorstaan. De examinatoren koelen de afsluiter vervolgens tien minuten af tot onder de 100°C. Gedurende het hele proces worden lekkages van de klepzitting en naar de atmosfeer met strikte limieten gemeten. Nadat het testproces is voltooid, moet de klep ten minste één volledige open- en sluitcyclus kunnen doorlopen.

Fire safe emissie Tubivalves

Terminologie

Er is vaak verwarring over het niveau van brandveiligheid dat de kleppen kunnen garanderen. Het is belangrijk voor eindgebruikers om de verschillen te kennen tussen "brandveilig ontwerp", "brandveilig getest" en "brandveilig goedgekeurd en gecertificeerd"

  • Een “ fire safe design ” klep is ontworpen om brandveilig te zijn, maar is niet getest;
  • Een “ fire safe tested ” klep is mogelijk getest, maar is niet goedgekeurd door een onafhankelijke derde partij;
  • Een “ fire safe approved ” klep is getest, goedgekeurd en gecertificeerd door een onafhankelijke derde partij volgens de gangbare normen zoals API 607, API 6 FA, ISO 10497, enz.

Met het testen van de afsluiters door een onafhankelijk bureau zijn kosten verbonden, welke worden doorberekend in het product. In veel gevallen in de chemie en petrochemie is een geteste, goedgekeurde en gecertificeerde afsluiter verplicht, ondere andere voor veiligheid en voor de verzekeringen.

Afsluiters Firesafe