Tubi valves nederland nieuws & events

 

De Romeinen gebruikten leidingen om water te verspreiden naar steden en dorpen in het hele Romeinse Rijk. Het gebruik van loodbuizen was wijdverspreid in de 1e eeuw voor Christus en de daaropvolgende eeuwen. Om de stroming van water in deze pijpleidingsystemen te beheersen, gebruikte men toen al kleppen door het gehele Romeinse Rijk. Dit universele gebruik van kleppen en leidingen vereiste een niveau van standaardisatie dat in deze moderne tijd nog bekend is.

Veel van wat we weten over de Romeinse waterbouwkunde is beschreven in twee opmerkelijke boeken van Sextus Julius Frontinus genaamd De Aquis Urbin Romae en watervoorziening van de stad Rome, die rond 97 na Christus werden geschreven. Frontinus was de Curator Aquarium, oftewel watercommissaris van Rome. In de De Aquis richt Frontinus zich op de standaardisatie van 15 buisdiameters op diameter, omtrek en stroomcapaciteit. Deze pijpnormen werden in het hele Romeinse rijk gebruikt en de normen golden ook voor kleppen.

Onafhankelijke studies hebben aangetoond dat kleppen en buizen vervaardigd door de Romeinen inderdaad in relatieve afmetingen hetzelfde waren; ze waren gestandaardiseerd. Het blijkt dat De Aquis de voorloper was van onze ASTM- en ASA-normen.

De kleppen waren ook zeer vergelijkbaar in materiaalsamenstelling. Koper, lood en tin waren zeer belangrijke materialen in de Romeinse metallurgische industrie. Ze boden weerstand tegen corrosie en wrijving en de vervormbaarheid die nodig is voor eenvoudige fabricage (Fassitelli, 1972).

Op basis van metallurgische studies waren de materialen die werden gebruikt voor het gieten van Romeinse kleppen:

73% koper / 19% lood / 8% tin

Verschillende oude kleppen die zijn getest, hebben resultaten die zeer consistent zijn met betrekking tot de materialen en percentages die bij de fabricage worden gebruikt. De Romeinen hadden een standaard metaallegering voor kleppen en ze werden vervaardigd met een hoge standaard voor kwaliteitscontrole. De hierboven getoonde metaalsamenstelling voor de oude kleppen komt zeer dicht overeen met de moderne ASTM B67-norm. 

De firmanaam TUBI VALVES is verwijzing naar dit ontstaan, TUBI is Romeins voor buis/leiding en VALVES naar kleppen.

REFERENTIE

Fassitelli, E. Pipe and Valves of Ancient Rome , Petrolieri d'Italia, Milan Italy, 1972.